Új, betegségeknek ellenálló szőlőfajtákat fejlesztettek hazai szakemberek

Rezisztens, a legjellemzőbb betegségeknek ellenálló szőlőültetvény jött létre a Balaton-felvidéken, annak a projektnek köszönhetően, amelyet a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete és a Varga Pincészet Kft. közösen valósított meg, hogy választ adjanak a klímaváltozás kihívásaira. Az ültetvény számos információt biztosít a szőlőfajták helyi adaptációjáról, termesztés-technológiai értékeiről. Az új, rezisztens szőlőfajták csökkentett növényvédelem és megfelelő növény-kondicionálási technológia mellett nagy biztonsággal termelhetők, így új alternatíva született a nemzetközi szőlő és bor ágazat számára.

A Pécsi Tudományegyetem és a Varga Pincészet Kft. konzorciuma piacvezérelt kutatás-fejlesztési projektje során a legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett. Az elnyert és felhasznált támogatás teljes összege közel 450 millió forint volt. A három szőlőfajta kutatási eredményeken alapuló termesztéstechnológiájának és borászati technológiájának kidolgozott leírása elérhető lesz: egyrészt a gazdáknak segítheti az elérni kívánt borstílus, borkategória megteremtését, másrészt más közép- és nagyüzemű szőlészetek, borászatok a kiválasztott borstílushoz vezető kulcsfontosságú lépésekről kaphatnak ezáltal információt. A rezisztens szőlőfajták termesztéstechnológiájának kidolgozásával a kijuttatott növényvédőszerek mennyisége jelentősen, 80-90%-kal is csökkent, aminek köszönhetően az erőgépek okozta jelentős üzemanyag és károsanyag kibocsátás is csökkenthető. Mindezzel erősödik a tudatos élelmiszerfogyasztás, a környezetünket kevésbé terhelő gazdaságok népszerűsítése, valamint a hazai termékek, hazai innováció támogatása.

HASONLÓ TARTALMAK